İddiaların araştırılması ve çalışma alanındaki adaletsizliklerin giderilmesi, belki bir yöneticiye yol göstermesi için bu yazıyı kaleme aldım, planladım.

Heyelanın Anatomisi

Erzincan’ın İliç İlçesi’nde Anagold Altın madeni yerleşkesinde bu hafta yaşanan toprak kaymasının altında yatan olaylara ilişkin vatandaş röportajlarından edilinen bilgileri sizinle paylaşmak istedim.

Anagold’un yürüttüğü gizlilik politikası ve çalıştırılan personele imzalattırılan evraklar sebebiyle isim vermeyeceğiz. Ancak heyelan öncesinde yapılan yanlışlar ve izlenen yanlış politikaların bir göstergesi olarak bu notu almak istedim. Bu iddiaların araştırılması ve çalışma alanındaki adaletsizliklerin giderilmesi, belki bir yöneticiye yol göstermesi için bu yazıyı kaleme aldım, planladım.

1.       PROBLEM

Yaklaşık 2 yıl önce Kanadalı 2 firma arasında satış yaşandı. Alacer Mining’den SSR Minig’e satış yapıldı. Şu anda Anagold’un büyük hissedarı SSR Mining.

Bu değişim İliç’te de bazı değişiklikleri beraberinde getirdi. Daha çok maaş alan, hatta maaşı dolar üzerinden ödenen deneyimli personel, yerini daha mütevazi maaşlarla çalışan mühendis ekibine bıraktı. Bu değişim sırasında eski personel ile yeni personel arasında ki bilgi akışı yeterince sağlanamadı. Gelen yeni isimler, işleyişin nasıl olması gerektiğini, yaşayarak öğrenmek zorunda kaldı. Bu da hafta içi yaşanan problemin sebebi oldu.   

2.       PROBLEM

Parti siyaseti değil de İlçenin önde gelenlerinin yürüttüğü çalışmalar, ve belli kişilerin Anagold üzerinde söz sahibi olması, alınacak elemanların görev yapacağı yere kadar bilinçsiz tercihlerin yapılmasına sebep oluyor. Çalışacak olan kişinin tercihine kadar Anagold’un yönetimine karışıldı. Anagold, önem derecesi en yüksek olan bölgede bile daha düşük tecrübeli insanların çalışmasına sebebiyet veren siyasetten çok etkilendi. Bu da hem iş güvenliği, hem de işyerinde ilişkilerin dinamizmini etkileyen problemlerin çıkmasına sebep oldu.