Erzincan halkı, Erzincan’ın Çayırlı ilçesine bağlı Yukarı Kartallı köyünde doğan, Almanya’da yaşayan  Ersin Bilge’yi  çocukluk hayalini gerçekleştirmek üzere köylerde çocuklara kitap dağıtan bir hayırsever olarak tanıdı.

Bilge, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için eşek sırtında köyleri dolaşarak, çocuklara kitap ve kırtasiye malzemesi dağıtıp mutluluklarına ortak olmuştu.

 ‘Eşekli Dostoyevski’ adıyla ünlenen Yazar Ersin Bilge’ye, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATYG) Edebiyat Ödülü  verildi. Ödülün gerekçesi, Eşekle Gelen Dostoyevski adlı kitabın, Türk edebiyatını zenginleştirmesi ve yazarının, yoksul çocukların okuması amacıyla yürüttüğü örnek çalışmalar olarak açıklandı.  
Benimkisi bir kalemden binlerce yüreğe, yüreklerden onlarca ödüle uzanan bir yol hikayesi diyen Bilge, aldığı ödül ile ilgili duygularını dile getirdi.

Bilge açıklamasında “Bu yol benim için  Erzincan’ın Yukarıkartallı Köyü'nde, ana rahmine düştüğümde başlayan dönüşü olmayan bir yoldu.

Bu yolun kavşaklarını, mola yerlerini, hatta keskin virajlarını
5. baskısına ulaşan ve edebiyat dalında ödüle uygun bulunan kitabım  "EŞEKLE GELEN DOSTOYEVSKİ “ de tüm içtenliğimle   anlattım... Bu içtenliğin esintisi dalga dalga, bir iyilik kartopu gibi başladı kısa sürede bir çığa dönüşüverdi.
 İşte bugün yine bu esintinin sesi  Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun seçkin üyelerinin yüreklerinde işitildi ve "EŞEKLE GELEN DOSTOYEVSKİ" kitabım, “Edebiyat Ödülü"nü almaya hak kazandı.
 Kıvanç duydum. Ama tarafıma layık görülen bu onurun yalnız bana ait olmadığını bir kez daha belirtmek isterim.

Gerçek Bir Hayat Hikayesi "Bese" Basım Aşamasında! Gerçek Bir Hayat Hikayesi "Bese" Basım Aşamasında!

Beni onurlandıran bu ödülü, yoksul köy çocuklarına, olanakları kısıtlı gençlerimize, bu gençlerimize destekleri ile can suyu ikram eden, hızır lokmaları sunan Avrupa’da yaşayan değerli dostlarıma, projemde ve çalışmalarımda bana sınırsız destek olan eşim, çocuklarım, gelinim ve torunuma pay ettiğimi belirtmek isterim.
Bu mutluluğu bizlere yaşatan Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’na ne kadar teşekkür etsem azdır. 
Ayrıca Ödülü öğretmen Kemal Yalçın’ın elinden almak benim için başka bir onur, ayrı bir heyecan ve mutluluk olduğunu söylemeden geçemeyeceğim...

Kitabımın düzenlemesinden basımına kadar  beni teşvik eden, görüşleriyle cesaretlendiren, desteklerini hiçbir vakit esirgemeyen gazeteci dostum İsmail Saymaz ile editörlüğünü de yapan yazar dostum İsmail Demirtaş öğretmenime  ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Merve  KİRAZ

Editör: Merve Kiraz