Araştırmaya göre bir yıllık dönemde istihdamda artış beklenirken, bazı mesleklerde ise net istihdamda azalma öngörülüyor.

İŞKUR’un araştırmasında en çok açık olan 10 meslek; garson, makineci (dikiş), satış danışmanı, dokuma konfeksiyon, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, perakende satış elemanı (gıda), ön muhasebeci, şoför (yük taşıma), paketleme işçisi olarak sıralandı.

Araştırmada gelecek 10 yılda ön plana çıkması beklenen meslekler şöyle oldu:

AEDAŞ, Antalya'da yaptığı yatırımlarla enerji altyapısını güçlendirdi AEDAŞ, Antalya'da yaptığı yatırımlarla enerji altyapısını güçlendirdi

Yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, bilişim personeli, elektrikli otomobil ustası, elektrikli araç tamir bakımcısı, 3D inşaat yapım yazılım mühendisi, SAP uzmanı, 3D çizim uzmanı, büyük veri analisti, bilgi güvenliği uzmanı, bilişim teknolojileri uzmanı, otomotiv elektrikçisi, güneş enerjisi paneli montaj elemanı, siber güvenlik personeli, otomotiv elektronik ve yazılım uzmanları, pazarlamacı, inşaat mühendisi, astronom, makineci.

Üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olanlara ihtiyaç var

Bilgi ve iletişim sektöründe en çok açık iş olan ilk on meslek ise şöyle oldu: Yazılım geliştirici, bilgisayar mühendisi, yazılım mühendisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, tele-satış elemanı, yazılım destek uzmanı, bilgi işlem destek elemanı, pazarlamacı, elektronik mühendisi, yazılım uygulama ve destek elemanı.

Yükseköğretim mezunlarına yönelik açık iş olan ilk on meslek ise şöyle sıralandı: Makine mühendisi, yazılım geliştiricisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, elektrik mühendisi, satış danışmanı, bilgisayar mühendisi, ön muhasebeci, ziraat mühendisi, yazılım destek uzmanı.

Eleman temininde güçlük yaşanan iş kolları

Her 10 işverenden yaklaşık 1’i, eleman temininde güçlük yaşadığını belirtti. Araştırma kapsamında son bir yıl içerisinde 2-9 çalışanı olan işyerleri için 189 bin 961, 10-19 çalışanı olan işyerleri için 63 bin 707, 20 ve üzeri çalışanı olan işyerleri için ise 125 bin 948 pozisyonda eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Toplam 379 bin 616 kişinin temininde güçlük çekildiği belirtildi.

Temininde güçlük çekilen meslekler makineci (dikiş), garson (servis elemanı), dokumacı konfeksiyon makineci, satış danışmanı, inşaat işçisi, kaynakçı (oksijen ve elektrik), soğuk demirci, temizlik görevlisi, konfeksiyon işçisi, düz dikiş makineci olarak sıralandı.

Temininde güçlük çekilme nedenleri olarak ise ilk sırada yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması, ikinci sırada da gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması gösterildi. Meslekte işe başvuru yapılmaması, verilen ücretin düşük bulunması, çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi, tehlikeli veya çok tehlikeli meslek olması ve işin belirli süreli/mevsimlik/geçici olması da diğer sebepler arasında yer alıyor.

Haber Merkezi

Editör: Saliha Kara