Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ertelenen zamlar, 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek. Genel Müdürlük, otoyol ve köprü geçiş ücretlerini düzenleme kararını resmi olarak açıkladı.

Dünyaca ünlü maden suyu markasında dışkı örneğine rastlandı Dünyaca ünlü maden suyu markasında dışkı örneğine rastlandı

1 0cak 2024 ‘den İtibaren Geçerli Olacak!

Yapılan açıklamada Karayolları Genel Müdürlüğü ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında faaliyet gösteren özel şirketlerin işlettiği otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerinin 1 Ocak 2024 Pazartesi gününden itibaren yeniden düzenlendiği belirtildi. Yönetmeliğe göre her yıl Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre düzenlenmesi gereken geçiş ücretlerinde, 2022 yılında ÜFE'deki yüzde 97,72 oranındaki artışa rağmen düzenleme yapılmamış, mevcut ücretler 1 Ocak 2022'den bu yana aynı uygulanmıştır.

Otoyolların ekonomik, güvenli ve hızlı ulaşım sağlaması, boğaz köprülerinde yapılan büyük bakım onarımları, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışlar ile bakım-işletme maliyetlerindeki yükselmeler göz önüne alınarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri ortalama yüzde 76 oranında artırılmıştır.

Yap-İşlet-Devret modeliyle özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri ise ortalama yüzde 50 oranında yükseltilmiştir. Bu doğrultuda, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işlettiği otoyollarda otomobil için en düşük geçiş ücreti 9 TL, en yüksek geçiş ücreti 84 TL olarak belirlenmiştir. Boğaz köprüleri tek yön otomobil geçiş ücreti ise 15 TL olarak açıklanmıştır. YİD projelerine ait köprülerde otomobil için geçiş ücretleri ise Osmangazi Köprüsü'nde 290 TL, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 295 TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 35 TL olarak belirlenmiştir.

Editör: Doğu Gazetesi