İnsanların son dönemlerde sıkça merak ettiği sorulardan birisi olan kullandığım ürünler  Vegan mı? sorusu sağlık açısından büyük önem arz ediyor. Hayvan haklarına ve Dini ritüellere dikkat eden kişilerde de sıkça gündeme gelen bu soru vegan ürünlerin araştırılmasında ve tespit edilmesinde büyük rol  oynuyor. 
  
Konuyla ilgili uzmanlar tarafından yapılan açıklamaları siz değerli okuyucularımız için derledik.

Hayvan deneyi karşıtlığı, sağlıklı yaşam ve ekolojik denge bilincinde artışla birlikte Türkiye’de vegan ürünlere talep de artmaya başladı. Bazı hayvansal ürünlerin yerini bitkisel ya da sentetik ürünler alırken vegan ürün tüketiminde kozmetik sektörü başı çekti. Dermatoloji Uzmanları, içerdiği kimyasallar nedeniyle hayvansal kökenli kozmetik ürünlerin vegan ürünlere göre sağlıksız olduğunu söyledi.

Türkiye’de hayvan kökenli ürünleri tüketmeyi ve kullanmayı reddedenlerin sayısı artıyor ve veganizm artık bir yaşam tarzı olarak kabul görüyor.

Güzellik uzmanlarının yaptıkları açıklamalara göre , satın aldığınız kozmetik ürünlerde hayvanlardan dolayı elde edilmiş herhangi bir madde ve formül bulunmayan kozmetik ürünlerin, vegan ürün olduğunu söyleyebiliriz. Karmin, bal, salyangoz, kolajen, shellac, keratin, guanine, lanolin gibi hayvansal maddelerin yer aldığı üzerinde belirtilmiş olan ürünler vegan kozmetikten uzak. Bu yüzden tercih ettiğiniz kozmetik ürünlerde naz özü, organik yağ, bitkisel hyaluronik asit gibi bitkisel içerikler kullanılarak elde edilen ürünlere yönelmekte fayda var. Kozmetik ürünlerde ekolojik denge için herhangi bir zarara neden olan formüllerin olmaması çok önemli.

Vegan Ürün Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vegan ürün nedir sorusu ile birçok kişi vegan kozmetik ürünlerine ilgi göstermeye başlamıştır. Günümüzde uzun yıllarca yapılan farkındalık çalışmaları artık ilgi çekmektedir ve canlılara olan sorumluluk günden güne artmaktadır. Vegan üretim yapan markalar tercih edilirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bunlar;
Vegan üretim yapan markaların üçüncü taraf olarak nitelendirilen yetkili kurumlardan onaylı olarak aldıkları vegan sertifikaların varlığı kontrol edilmelidir. Vegan sertifikasına sahip olan üretici firmalar kozmetik ambalajlarının üzerinde vegan logosunu kullanmak zorundadır.

Vegan üretim yapan markaların tek ürün grubu vegan ürünler olmayabilir. Bu nedenle ürünün içeriği ve üzerinde yer alan bilgilendirici logolar dikkatle incelenmelidir.
Üzerinde Cruelty-free logosu olan her ürün vegan ürün olarak değerlendirilmemelidir.
Hayvansal içerikli ürünlerin terimlerini araştırarak içerik kontrolü yapmak gereklidir. Vegan ürün nedir sorusunun en önemli yanıtlarından biri olan hayvansal madde içermemesi veganlığın temelini oluşturmaktadır. Vegan ürün kontrolü yapan internet siteleri üzerinden içerikleri kontrol edebilirsiniz.
İçeriğinden emin olmadığınız ürün hakkında üretici firma ile iletişime geçebilirsiniz.

Kene öldürebilir! Kene öldürebilir!

Vegan ürünler zulümsüz (Cruelty Free) etiketine sahip olduğunda, veganlar tarafından gönül rahatlığıyla kullanılabilir anlamına gelmekte olduğu belirtiliyor.

Dini açıdan vegan ürünlerin önemi

Diyanetin konu hakkında verdiği fetvaya göre makyaj malzemesinin içinde, Necis sayılan hayvansal bir katkı maddesi gibi pis ve zararlı maddelerin varlığı namaza engel oluyor. Kozmetik ürün pis ve zararlı ise bu şekilde abdest almakta, namaz kılınmakta uygun görülmüyor.

Merve KİRAZ

Editör: Merve Kiraz