Apple markasının geliştirdiği sanal asistan Siri, kullanıcılara günlük hayatta pratiklik sağlıyor ve hız kazandırıyor. Siri kullanımı; iPhone telefonlar, iPad’ler, Mac bilgisayarlar ve Apple Watch gibi teknolojik cihazlarda kullanılabiliyor. Siri’yi açmak için belli adımları izlemek gerekiyor:

Siri Nasıl Açılır?

  • Öncelikle ayarlar kısmının “Siri ve Arama” sekmesinden Hey Siri’yi dinle adımıyla sesli komutun açılması gerekiyor.

  • Sesli komut özelliğini kullanmak istemeyenler, “Yan Düğme” veya “Ana Ekran” seçeneklerinden telefon modellerine uygun özelliği seçebilir.

  • Bu uygulamayı kullanmak için tercih edebileceğiniz farklı yöntemler mevcut. Dilerseniz “Hey Siri!” şeklinde seslenebilirsiniz. Dilerseniz de ana ekran düğmesi veya yan düğmeye basılarak asistan aktif hale getirebilirsiniz.

  • Siri asistanı ekranda görüldüğünde istediğiniz soruyu sorabilir ve asistanın cevap vermesi bekleyebilirsiniz.

  • Mac bilgisayar kullananlar da yine “Sistem Tercihleri” sekmesinin altında yer alan ses ayarı bölümünden Siri’yi etkinleştirebilir. Menüdeki “Siri” uygulamasından veya “Hey Siri” diye seslenerek asistana ulaşılıyor.

  • CarPlay uygulamasında ise ana ekrana veya direksiyondaki sesli komut tuşuna basılı tutuluyor.

  • EarPods’lar ise arama özelliği veya orta düğmesi aracılığıyla Siri’yi açabilirsiniz.

    Hangi sosyal medya platformunun Türkiye'de kaç kullanıcısı var? Hangi sosyal medya platformunun Türkiye'de kaç kullanıcısı var?
  • Kullanıcının her sorusuna karşılık veren Siri, cevapları bazı kaynakları tarayarak elde ediyor. Bing, Yahoo ve Google gibi farklı internet arama motorlarına bağlanıp arama sonuçlarına hızla erişir. Apple sunucularına da erişerek komutlara yanıt veriyor ve sorulara cevap arıyor. Harita, hava durumu uygulaması, takvim ve rehber gibi kaynaklardan faydalanıyor. Müzik dinleme ve yol tarifi uygulaması da Siri tarafından uygun cevabı oluşturmak için kullanılıyor. Yakınlarda olan bir mekanı öğrenmek için konum bilgilerine erişebilen Siri, tercih edilen kullanım dili ve kullanıcının kişisel bilgileri gibi özellikleri de işleyerek en uygun yanıtı vermeye çalışıyor. Fıkra anlatma, şaka yapma ve tekerleme söyleme gibi eğlenceli özellikleri de bulunuyor.

Siri Hangi Uygulamalardan Faydalanır?

Kullanıcının her sorusuna karşılık veren Siri, cevapları bazı kaynakları tarayarak elde ediyor. Bing, Yahoo ve Google gibi farklı internet arama motorlarına bağlanıp arama sonuçlarına hızla erişir. Apple sunucularına da erişerek komutlara yanıt veriyor ve sorulara cevap arıyor. Harita, hava durumu uygulaması, takvim ve rehber gibi kaynaklardan faydalanıyor. Müzik dinleme ve yol tarifi uygulaması da Siri tarafından uygun cevabı oluşturmak için kullanılıyor. Yakınlarda olan bir mekanı öğrenmek için konum bilgilerine erişebilen Siri, tercih edilen kullanım dili ve kullanıcının kişisel bilgileri gibi özellikleri de işleyerek en uygun yanıtı vermeye çalışıyor. Fıkra anlatma, şaka yapma ve tekerleme söyleme gibi eğlenceli özellikleri de bulunuyor.

Siri Özelliği Ne İşe Yarar?

Siri, günlük hayatta akla gelen hemen hemen her soruya cevap verebiliyor. Araç kullanırken yol tarif ediyor ve aracın nereye park edildiğini konum bilgileri sayesinde hatırlayabiliyor. Gözü yoldan ayırmadan arama yapılmasını, mesaj atılmasını sağlıyor. Eve ulaşınca yapılması gereken bir iş, Siri’ye söylendiği zaman eve girince o bilgiyi kullanıcıya hatırlatıyor. Zamanlayıcı kurmak için kaç dakikalık sayaca ihtiyaç varsa söylenmesi yeterli oluyor. Hesap makinesi olarak da kullanılabilen Siri, ölçü birimlerini çevirmeye de yardımcı oluyor. Örneğin; bir bardak suyun kaç yemek kaşığına denk geldiği bilgisine ulaşabiliyor. Sesli komut yardımıyla belirtilen zamana alarm ayarlanabiliyor. Apple Watch aksesuarında ise herhangi bir spor aktivitesi devreye sokulabiliyor. Aynı zamanda çalma listesini de aktifleştirerek müzik açıyor. Siri; arama yanıtlama, gündelik iş, harita ve navigasyon, mesajlaşma ve bilgi yanıtlama konularında kullanıcının işinin kolaylaştırıyor.

Siri Kullanımı Güvenli Mi?

Apple’ın geliştirdiği Siri, sorulan soruları kullanıcının kimliği ile eşleştirmiyor. Paylaşıma izin verilmediği sürece kullanılan seslerin cihazdan çıkışına izin verilmiyor. Cihazın içinde yer alan çeşitli uygulamalar ve teknolojiler sayesinde yanıtların sizin için kişiselleştirilmiş olmasını sağlıyor. Böylece kişiye özel bir asistanlık deneyimi sunuyor. Siri ile paylaşılan bilgilere kullanıcı izni olmaksızın üçüncü taraf uygulamalarının erişimine izin verilmiyor. Sesli komutları anlamak için verileri kullanan Siri, bilgileri tanımlamıyor ve anonimleştiriyor. Kullanıcı bilgilerini izlemeyen Apple, verileri sunuculara göndermeden önce anonimleştirerek şifreliyor. Birçok işlemi cihazın içinde gerçekleştirerek verilerin cihaz dışına çıkmasını engelliyor. Siri uygulaması, ayarlar bölümünden kapatılabiliyor ve bu durumda kullanıcıyı dinleme şansı da olmuyor.

Editör: Saliha Kara