Hipertansiyon, yüksek tansiyonu olan kişilerde uzun yıllar boyunca gelişen bir durumdur. Yüksek kan basıncının kontrol altına alınmaması halinde kalp yetmezliği ve iletim aritmileri gibi durumlar oluşur.

Yüksek tansiyon, diğer bir ifadeyle yüksek kan basıncının yükselmesi stres altında veya fiziksel efor sırasında normaldir.

Hipertansiyonu dediğimiz olayı yaşayan insanlarda, istirahat halinde veya stres yokluğunda bile kan basıncı yüksektir. Kan basıncı gün boyunca değişir. Stres veya yoğun duygu durumunda, doğal olarak yükselir. 

Kronik yüksek tansiyon ( 120/80 mmHg'den yüksek ) hipertansiyon kalp hastalığına neden olur. İnsanlar yaşlandıkça ve yüksek tansiyona sahip olmaya devam ettikçe kalp hastalığı riskleri artar. Kalp yetmezliği en sık 65 yaşından büyük kişilerde görülür. 

Yüksek tansiyon, kalbinizi zorlar ve kanınızı pompalamasını zorlaştırır. Kalp kasınızın zayıflamasına sebep olabilir. Kalp yetmezliğine yol açabilir. Kan damarlarınızın duvarları da yüksek tansiyon nedeniyle kalınlaşabilir ve bu, kan damarlarında kolesterol biriktiğinde daha tehlikeli hale gelir. O zaman kalp krizi ve inme riski artar. 

Yüksek tansiyon, erkekleri iki kat, kadınları ise üç kat daha fazla kalp yetmezliğine götürür. Bununla birlikte, yüksek tansiyonunuzu iyi yönetmek, kalp yetmezliği riskinizi büyük ölçüde azaltabilir. 

Kalp yetmezliği olan hipertansif kalp hastalığı olan kişilerde aşağıdakiler için daha yüksek risk vardır: 

*Dekompanse kalp yetmezliği 

Estetikte yaş sınırı hızla düşüyor Estetikte yaş sınırı hızla düşüyor

*Akut koroner sendrom  

*Ani kardiyak ölüm. 

Hipertansiyon kalp hastalığı türleri nelerdir? 

Yüksek tansiyon, kalbinizin kanı damarlarınızdan geçirmesini zorlaştırır. Kan damarlarınızda plak biriktiğinde veya yüksek tansiyon nedeniyle kalp kasınızın bir kısmı büyüdüğünde, şu sorunları yaşayabilirsiniz: 

*Koroner arter hastalığı 

*Genişlemiş kalp 

Hipertansif kalp hastalığı için kimler risk altındadır? 

*Yüksek tansiyona sahip olmak. 

*Egzersiz yapma 

*Şeker hastası olmak 

*Yüksek kolesterol var. 

*45 yaşından büyükler. 

*Fazla kilo 

*Sigara içmek veya tütün ürünleri kullanmak. 

*Alkol kullanımı 

Editör: Mücahit Özdemir