Terzi Baba mezarlığında yeni açılan mezarlık yerleri de artık sınırlarını aşmakta ve etrafındaki tarlalarda istimlâk edilmektedir. Mevcut Terzi baba mezarlığı asırlardır kendi sınırları içerisinde kifayet ederken ne oldu da son 50 yılda misliyle sınırlarını aşmaya başladı. .

            Mezarlıkları öyle bir hale gelmiş ki, sıklıkla araba yolları açıldı, hatta caddeler kadar geniş yollar var. Belki de o geniş yolların altında yüzlerce mevtalar yatıyor ve o kadar da boş alanlar olacaktı. Genişleyen yol kenarlarında yine boşlular mevut. Hani 6 nolu kapıdan cadde gibi açılan bir giriş yolu var. Bu yolunda bitiminde sağda tarafında bir taş duvar var. Bu duvarla mezarlar arasında çift sıra mezar açılacak kadar genişlik var, maalesef burası da araba yolu olmuş, artık bu sınırı da aştık. Bu kadar lüksümüzün sebebi ne anlamadım. Geçiş yolları olsun ancak arabaların değil insanların geçeceği kadar olsun. Diyeceksin ki, yaşlılar nasıl ziyarete gidecekler, sakat arabaları var ve eskiden nasıl gidiyorsa öyle!

            Bizim süregelen ananemiz vardı. Mezarlık dış kapısına kadar gelen cenaze arabasından alınan tabutlar omuzlarda taşınarak defin yerine kadar eller üzerinde götürülürdü, bu kısa yaya yürüyüşünden ayrı bir manevi hava yayılırdı. Hatta mevta evinin önünden helallik alınarak omuzlar üzerinde camiye kadar götürülürken yollarda yayalar durur, bir Fatiha okurken saygı gösterirlerdi. O yürüyüş bir ikaz niteliğindeydi.

            İslamiyet’te ölen yakınımızın başına bir mezar taşından fazlası yapılması bidat olduğu bilindiği halde nedense içinde bir mevta olmayan geniş aile mezarlıkları yaptırdılar. Yoksa ne kadar büyük ve mermerden, süslü mezarlık yapılırsa o kadar çok mu, Allah’ın indinde makbul olacaklar. Biz evvelden ölen yakınlarımızın bir kıyısına mevtalarımızı defin ediyorduk, böyle geniş alanlara açılmıyorduk.

            Bu acelemizin sebebi ne anlamadım. Zira açılan araba yollarından ve herkesten önce gelen cenaze arabasından henüz yakınları dahi gelmeden defin işlemi başlıyor. Çünkü fani dünya acele bizi bekliyor. Mevtamız toprağın altında ne halde olduğunu bilmediğimiz halde, döner dönmez hemen dünya kelamları hatta siyaset başlıyor, öyle ki pideler ayranlar dağılıyor. Bu ne umursamazlığı bir türlü anlamadım.  

            Şimdi insanların ikamet etmediği, yeni yapılan külliyede cenaze namazları kılınıp mevtalar defnedilecekmiş. Hastaneden alınan cenazeler doğru mezarlığa, yani demek oluyor ki, bir an önce gözümüzün önünden gitsin. Artık Camii Kebir ve Terzi Baba camilerinden yüzlerce insanın katıldığı cenaze namazları olmayacak, bundan böyle yakınlarından başkasının da haberi olmayacak, keza oraya sadece arabası olanlar gidecek ve cenaze namazını kılarak defnedip dağılacaklar. .