Maaşlara zam, zamlar eder ham.

Yukarı çıkanlar nedense daha aşağıya bilmiyor, latif geliyor, gözü doymuyor. İnsanoğlu yukarı çıktıkça daha çok dümenler öğreniyor, hırsı dinmiyor. Hani ‘’Altta kalanın da canı çıksın ‘’tabiri var ya! Böyle çıkmanın bir gün de aşağı inmesinin hesabını yapmıyor ve bir gün de bırakıp gideceğini.

Dayım yıllar önce Almanya’nın Şututkard şehrinde çalışmıştı. Bir gün arkadaşıyla bir mağazaya girerler. Raflarda duran gömleklere bakınca iki ayrı bölmedeki aynı cins, aynı marka gömleklerdeki fiyatlar dikkatlerini çeker. Çünkü bir raftaki gömlekler 20 mark 10 fenik, diğer raflardaki gömlekler 15 mark 5 fenik. Dayım merakını gidermek için her iki raftan birer gömlek alıp yetkiliye giderek, ‘’İkisi de aynı marka, aynı cins neden fiyatları farklı’’ diye sorunca. Yetkili cevap verir ‘’Evet her ikisi de aynı, sakın birbirine karıştırma. Biri geçen yıl alınan gömlekler bu da bu yıl alınan gömlekler’’ deyince dayım bu dürüstlük karşısında veremez şaşırır. Neden bizde de böyle bir iştiyak yok. Burada ortaya çıkan fiyat farkıyla alt tabakaya hitap eden sürüm ortaya çıkar.

         Günümüzde petrolde dövizde devamlı artışlar olur, sanki geri dönülmez bir basamak gibi. Bir mağazaya, bir markete gidersiniz. O hafta petrolde ani yükselmeler olmuştur, paralel olarak rafta bekleyenlerin fiyatları da artmıştır. Birkaç gün sonra döviz fiyatları aynı seyrine iner, hatta devlet k.d.v. oranlarını aşağıya çeker ama nedense yükselenler aşağıya inemez. Bütün ipler petrol fiyatlarının elinde. Hal böyle ise bütün yatırımları petrol aramalarına çekmeliyiz. İşte o zaman dünya piyasaları da sizi etkileyemez. Bu hususta arama çalışmalarının hızlanması bizi mutlu ediyor, inşallah yakında meyvelerini yiyeceğiz.

Bir ülkede petrol fiyatlarını sabitlenmedikçe asla enflasyonu önleyemezsiniz, dedim ya, bütün ipler onun elinde. İnşallah bir gün ülkemize istikrar güneşi doğacak, yani bu yılki enflasyon oranlarıyla bir sonraki enflasyon oranları eşit olacak, petrol fiyatları sabitlenecek, dışarıya bağımlılıktan kurtulacağız.

Bir ülkede istikrar yoksa dengeler bozulur, işsiz, insanlar, suçlar gün geçtikçe çoğalır paralel olarak dürüst insanların sayıları da azalır. Kredi borçlarıyla ortaya çıkan israflar, iflaslar ne zaman ortadan kalkacak. Faizin içeriye girmediği kapı kalmadı. Alışmışız bir kere israfa yetiremiyoruz.

Aylıklara gelir zam zamlar eder ham.