.

Trafikte işlenen suçları, can ve mal kayıplarını önlemek ve caydırıcılık için her bütçe yılı yeni yasalarla ağır para cezaları getirilmektedir. Yine de trafikte lakaytlık ve umursamazlıklar oraya çıkmaktadır..

Trafik kazaları oranları üzerinden yapılan istatistikler; sırasıyla; alkol, hız, acelecilik, uykusuzluk, takip mesafesi ve dikkatsizlik sıralanmaktadır.

Alkollü bir sürücü yakalandığında yüksek para cezası uygulanır, tekrarı halinde para ceza artırımıyla birlikte sürücü kısıtlanası ve sonunda sürücü belgesi iptal edilir. Ne kadar çok müeyyide uygulasanız da alışkanlık haline getirmiş, içkiye alışmış bir kişiyi caydıramazsınız. Sürücü belgesini elinizden alsanız da bu sefer de kaçak kullanarak kaza yapacaktır.

Sizce cezalar caydırıcılık açısından, yeterlimidir? Öncelikle verilecek cezalar caydırıcılıktan çok tedavi edici olmalıdır. Siz asla içkiyi alışkanlık haline getiren bir insanı ne kadar çok para cezası uygulasanız da yine vazgeçiremez.

Promil sınırlarını aşan alkollü sürücülerin elinden kazanılmış hakları olan belgelerini elinden almayınız hatta para cezası da uygulamayınız. Çünkü vasıtasını kaçamak yollardan kullanacağından keza içlerindeki hırsları daha da fazla suç işlemeye yöneltecektir.

Trafik kontrollerinde promil sınırlarını aşan alkollü bir sürücü yakalanması halinde: Hangi yüksek mevkide, hangi kariyerde olursa olsun suç oranına göre, en az bir aydan başlamak üzere alkolle mücadele merkezlerinde hapis cezası verilerek kapsamlı bir tedavi altına alınarak manevi ve psikolojik eğitimler işlenmelidir. Belki de bu sayede ailesi ve çevresi yaşadığı sıkıntılardan kurtulacaktır. Keza bu infazı iş akdini etkilememelidir. Para cezası olarak sadece alkolle mücadele merkezindeki giderleri kişi tarafından ödenmelidir. Dolayısıyla ailesinden ve hürriyetinden kısa süreli de olsa kopacağından, tekrar hürriyete kavuştuğunda yani bir kimliğe kavuşacaktır.

Hatırlıyor musunuz, eski bir Amerikan Başkanının kızı 22 yaşından küçük yaşta kafede alkol alırken yakalandığı için üç ay hapis yatmıştı. Bir ülkede kayırmalar, torpiller olduğu sürece cezaları frenleyemezsiniz.

Suç işleyenleri kurtarmak, tedavi etmek, topluma kazandırmak istiyorsanız, her şehre bir alkolle mücadele merkezleri kurunuz.