Günümüzde araç sigorta sistemlerinde yenilikler yapılmasınısürücüler acısından olumlu olacağı kanısındayım. Zira hiç hesapta olamayan kazalar için ve ömründe hiç kaza yapmayan sürücüler için yeni düzenlenmeler getirilmesi görüşündeyim.

Ticari, hususu veya ağır vasıtalarımız için her yıl müteselsil olarak ödediğimiz mecburi kaza sigortalarımız var. Günü geçtiğinde gecikme cezası uygulanır, hatta aracınız trafikten men edilir, birkaza yaptığınızda müteakip seneler ilaveli olarak araç sigorta bedeli ödersiniz. Diğer taraftan, trafik ve aracınız açısından, araç muayene veegzozkontrolleriyleyıllık araç vergilerinizi ödersiniz, Buraya kadar her olması gerektiği gibi mükemmel şekilde yürütülmektedir.

         Bütün bunlara rağmen siz bir kaza yapığınızda kendi aracınız için ödediğiniz sigortanız karşı tarafın hasar bedelini, karşı tarafın hasarını da sizin aracınızın sigortası öder.

Bir gün aracınız alev alıp yandığında, üzerine bir istinat duvarı yıkıldığında, deprem sel gibi doğal afetlerde veya aracınızın frenleri tutmaması halindeortaya çıkan bu istem dışı kazalarda aracınızın hasarını kim karşılayacak. Diğer taraftan kaza yapan sürücünün kaçması,izinikaybetmesi veya gece yapılan sabotajlarda sizin hasarınızı kim karşılayacak. Kezasiz düzenli olarak primlerinizi ödersiniz ve bir kaza halinde karşı tarafın hasarı ödenir, lakin karşı tarafın sigortası olması halinde karşı tarafla muhatap olursunuz hatta tartışırsınız. Yani bu ne demek oluyor, ben sigortamı karşı tarafın hasarlarını karşılamak için yıllarca ödemeler yapıyorum. .

         Kasko sigortası kendi aracınıza ait her türlü hasarını karşılarken, kendi aracınız için ödediğiniz sigorta primlerikendi hasarınızı karşılanmaz, sadece karşı tarafın hasrını öder. Diğer taraftan evlerimiz içinödediğiniz her türlü sigorta bedelleri kendi lehimize çalıştığı halde kendi aracımız için ödediğimiz bedeller karşı tarafın lehine çalışmaktadır.

         Bir sürücü düşünün. Bu insan otuz kırk yıl hiç kaza yapmadan araç kullanmış ve ömür boyu da sigorta bedeli ödemiş. Ödediği bu bedeller sayesinde mezkûr acenteler karşı tarafların hasarlarını ve kendi cari harcamalarını karşılamış. Bu sürücüye bir ödül verilmelidir. Ancak bu ödüller o sürücünün sürücü belgesini artık kullanmayacağı ve iadesiyle noktalanmasıyla verilmelidir.

Böyle bir ödüllendirme uygulaması ve araç kasko sigorta sistemlerinde olduğu gibi, araç sigorta sistemlerinde yapılacak değişiklikler ülkemiz ve sürücüler açısından yenilikler getirecektir.