Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi ile Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereğince düzenlenen konferans ilgi ile izlendi.  ’ Erzincan Kültür Sanat günleri ‘ çerçevesindeki etkinliklerden birisi olan konferans Erzincan’ın Düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yılı münasebetiyle düzenlendi.

                Erzincan Rus ve Ermeni işgalinden kurtuluşunun 104. Yılı münasebetiyle düzenlenen konferansın konuğu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim Üyesi  Doç. Dr.  Yusuf Ziya Keskin idi.  Keskin konuşmasında Erzincan Tarihi ve  düşman işgalinden kurtuluşunu anlattı.

                Müftülük Konferans salonunda düzenlenen konferansa Vali Vekili Mehmet Deniz Arabacı, Belediye Başkanı Bekin Aksun, Binali Yıldıım Üniversitesi Rektörü Akın Levent  Vali Yardımcısı Yunus Emre Temel , İl Jandarma Komutan yardımcısı  Kıdemli Albay  Seyit Ali Aslan, İl Müftüsü  Burhan Çakır Resmi kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

                Konferansın açış konuşmasını Türkiye Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir yaptı. Özdemir Konuşmasında  Yazarlar Birliğinin kuruluşu ve çalışmaları hakkında  bilgiler verdi.

                Doç. Dr. Yusuf Ziya Keskin ise yaptığı konuşmada Erzincan bölgesinin tarihi hakkında bilgiler verdi.  Anadolu Bölgesinin Dünyanın merkezi konumunda olduğunu,  üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu, bu yüzden  düşmanlarının hep dikkatini çekmesine sebep olduğunu söyledi.  Erzincan Merkezinin  nüfusunun  ancak  yüzde on ikisinin  Ermeni olduğunu, kalan kısmının Müslüman Türklerden oluştuğunu belirterek  “Günümüzde olduğu gibi geçmişte de  yabancı devletlerce isyancı güçler desteklenmiş, burada kullanabilecekleri bir devlet kurabilme hayaline kapılmışlardır.  Ama bu hayalleri asker millet olarak ün yapmış bir meletin karşısında duramamıştır. Ermenilerin iddia ektikleri gibi bir soykırım asla olmamıştır. Sadece bir tehcir hareketi olmuştur.  Rus işgali sırasında muhacir olan Müslüman Türkler arasında  soğuktan, hastalıktan  hayatını kaybedenlerin sayısı ölen Ermenilerden daha da fazladır.” Şeklinde konuştu.

                Doç. Dr. Yusuf Ziya Keskin konuşmasının son bölümünde ise  “Türkiye hiçbir dönemde jenosit uygulayan bir ülke olmamıştır. Soykırımı yapanlar kendi ayıplarını kapatmak için bu iddiaları ortaya atmaktadırlar” şeklinde konuştu.

                Konferans sonrasında Vali Vekili  Mehmet Deniz Arabacı  Doç. Dr. Yusuf Ziya Keskin’e bir teşekkür Belgesi verdi.

Editör: Doğu Gazetesi