1994 yılında 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan göl sadece 6 buçuk dekar alanı kaplıyor. 150 metre uzunluğundaki gölün yüksekliği ise bin 855 metre.

Erzincan'daki Otlukbeli Gölünün, yer altından çıkan kaynak suyunun kükürt ve demir yönünden oldukça zengin olması travertenlerin renginin kızıl olmasını sağlıyor. 

Dünyadaki sayılı göller arasında yer alan göl, fay kırıklarından çıkan sıcak suyun oluşturduğu travertenin yükselmesiyle birlikte kaynak sularının meydana getirdiği kızıl traverten set sonucu oluşuyor. 

"Onların gülen yüzleri, bizim en büyük zaferimiz, en değerli madalyamızdır" "Onların gülen yüzleri, bizim en büyük zaferimiz, en değerli madalyamızdır"

Aynı zamanda faydan çıkan maden suları hala aktif ve yöre insanı tarafından da şifalı olarak biliniyor. Küçük bir alanı kaplayan göl, oluşum şekli ve rengiyle dikkat çekiyor. Dünyanın tek kırmızı gölü olan Otlukbeli Gölü eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Öte yandan "Siz Hiç Kırmızı Göl Gördünüz mü?" projesiyle dünyanın tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü turizme kazandırılmayı amaçlanıyor.  Projeyle Otlukbeli'nin mevcut turizm altyapı ve üstyapısının iyileştirilmesi, yerel turizm değerlerinin tanıtılmasıyla bölgedeki hizmet çeşitliliği ve turizm potansiyelinin arttırılması hedefleniyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN