Japonya'da Kakeibo kavramı “hane halkı mali defteri” anlamında kullanılıyor. Bu yöntem, insanların maddi durumlarını görmelerine ve bütçelerini idare edebilmelerine dair yol gösterici rol oynuyor.

Bakan Şimşek’ten köprü ve otoyol zammı açıklaması Bakan Şimşek’ten köprü ve otoyol zammı açıklaması

Söz konusu Kakeibo Japonya’nın para biriktirme ve tasarruf sanatı olaark tanımlanıyor.

1904 yılında Japon gazeteci Hani Motoko tarafından geliştirilen Kakeibo, ev kadınlarının mali durumlarını kontrol etmeleri amacıyla ortaya çıktığı biliniyor.  Bu teknikte fayda, sadelik ve farkındalığın üzerinde duruluyor.

Yöntemle gereksiz harcamalar tespit ediliyor. Tasarruf etme yöntemleri ortaya konuluyor. Aynı zamanda iyi bir yaşama kavuşma hedefi gözetiliyor.

Kakeibo yöntemine göre kişi "Ne kadar kazandığı, ne kadar tasarruf etmek istediği, ne kadar harcadığı ve nasıl geliştirebileceği" sorularına yanıt veriyor. Bu dört temel soru ile kişinin yol haritasını oluşturuluyor. 

Aynı zamanda tüm gelir ve giderleri detaylı bir şekilde not etmek gerekiyor. Bu yöntemde harcamalar dört farklı başlık altında toplanıyor. Buna göre;

  • Kira veya mutfak harcamaları temel ihtiyaçlar kategorisinde
  • Kitaplar, müze gezileri veya eğitim harcamaları ise kültür kategorisinde yer alıyor.

Kakeibo nasıl uygulanır?

Bir defter oluşturdunuz, gelirlerinizi, giderlerinizi ve tasarruf hedeflerinizi not ettiniz. Paranızın nereye ve ne için gittiğin gördünüz. Sırada harcamalarınızla tasarruf hedefleriniz arasındaki ilişkiyi rasyonel bir şekilde incelemek var. Böylece ne kadar tasarruf ettiğinizi ve ne kadar para biriktirdiğinizi görebilir, tasarruf hedeflerinizin ne seviyede gerçekleştiğini tespit edebilir ve gerekli durumlarda yeni farklı yöntemler geliştirebilirsiniz.

Editör: Sena ERDOĞAN