Eğitimde çağın gerektirdiği yaklaşımları uygulamayı ilke edinen Özel Sanko Okulları, uygulamalı bilimler eğitimi çerçevesinde Fizik, Kimya, Biyoloji, Mekatronik, Robotik, Araştırma ve Genetik laboratuarları ile öğrencilerine ülke şartlarının çok ilerisinde bir eğitim alma imkanı sağlıyor.
Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu, Özel Sanko Liseleri öğrencilerini, ileri seviyede eğitim vererek üniversitelere gönderildiklerinin altını çizdi.
Köylüoğlu, yaparak yaşayarak öğrenmenin şartı olan mevcut laboratuarlarının benzerlerinin bulunmadığını, burada öğrencilerinin pek çok özgün projeyi hayata geçirme şansı bulduğunu söyledi.
Özel Sanko Liseleri Müdürü İhsan İçbudak ise Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi’nin Türkiye’de eşi bulunmadığını, lise düzeyinde bu donanıma sahip başka bir okulun olmadığını kaydetti.
“Bilimsel olarak tespit edilmiştir ki, tekrarlama öğrenmek için iyidir ama tekrarın artması motivasyonu düşürür” diyen İçbudak, şöyle devam etti:
“Oysa öğrenilecek bir bilgi bir kere de laboratuar ortamında deney çalışması yapılarak kalıcı öğrenilebiliyor. Fen ve Teknoloji Lisesi’nde öğrencilere mühendislik, tıp ve sağlık bilimlerinin temel algıları veriliyor. Öğrenciler, mekatronik ve robotik laboratuarlarında bilgisayarlarda kullanılan dillerin akış diyagramlarını öğreniyorlar.
Öğrendiklerini robotların yazılım programlarında kullanan öğrenciler robotların komutla hareket etmesini sağlayabiliyor. Fizik, kimya, biyoloji laboratuarlarında diğer okullarda olmayan deney kitleri ile bilimi somutlaştırıyor. Böylece ezberci anlayıştan uzak bir anlayışla eğitiliyorlar.”
Lise düzeyinde batıdaki bazı ülkelerde bulunan laboratuarların gerek cihaz, gerekse ders içi uygulama materyalleri olarak en son teknolojiyi barındırdığını vurgulayan İçbudak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Öğrencilerimiz Genetik Laboratuarı’nda ülkemizde lise düzeyinde sadece okulumuzda bulunan Real Time PCR (Polmeraz Chain Reaction) cihazını kullanmaktalar. Böylece RNA ve DNA’nın çoğaltılması, protein çalışmaları, protein molekülünün analizi, hastalık tayinleri ve gen aktarımı gibi birçok moleküler seviyedeki yöntemlerle ilgili birçok konuyu daha kalıcı öğrenmekteler.
Ayrıca klonlama, gen aktarımı, organ ve doku tahlilleri, gen haritasının belirlenmesi gibi çalışmalar Genetik Laboratuarı’nda yapılan proje çalışma örnekleri arasında bulunuyor. Uygulamalı bilimlerinin doğası gereği araştırma, sorgulama, yorumlama gibi birçok üst düzey becerinin kazandırılabileceği, geliştirilebileceği, etkinlik ve deneylerin yapılabileceği yegane ortam olan laboratuarlar bir şanstır.”
Özel Sanko Okulları Genel Müdür Yardımcıları Sevim Karakaş ve Ahmet Tılfarlıgil’in de katıldığı tanıtım toplantısında, 14 yabancı öğretmen tarafından, DynEd ile desteklenen İngilizce eğitimi verildiği ifade edildi.