Pırlanta dünyada doğal olarak oluşan en güçlü maddelerden biridir ve neredeyse her şeye dayanabilir. Bu nedenle evlilikte sonsuz sevgiyi ve bağlılığı temsil eder. Ancak dayanıklılıkları ve güzelliklerine rağmen pırlantalardan çok daha uygun fiyatlı ve aynı derecede güzel taşlar var. Daha ucuz veya benzersiz seçenekler arıyorsanız, evlilik teklifi ederken alacağınız yüzük için pırlanta alternatifi doğal taşlar listemize mutlaka göz atın.

1. Mozanit

elmasa alternatif doğal taşlar

Son birkaç yılda mozanit, pırlantaya alternatif doğal taşlar arasında oldukça popüler bir hale geldi. Mozanit hem bir pırlantaya çok benziyor hem de ona göre çok daha uygun fiyatlı ve neredeyse aynı derecede dayanıklı. Mozanitler günümüzde mücevher yapımında kullanılan en sert ikinci değerli taştır. Ayrıca inanılmaz derecede çok yönlüdürler. Üstelik en kaliteli pırlantayla bile elde edilmesi zor olan inanılmaz bir ışıltıya sahiptirler. Mozanitler laboratuvarda üretilir, bu yüzden diğer doğal olarak oluşan taşlardan daha etik ve sürdürülebilir bir seçenektirler.

2. Akuamarin

elmasa alternatif doğal taşlar

Ardahan Posof’ta yetişen doğal ve renkli mısırlar görenleri şaşkına çeviriyor Ardahan Posof’ta yetişen doğal ve renkli mısırlar görenleri şaşkına çeviriyor

Beril ailesinin bir parçası olan akuamarin, zümrüt ve morganitlerle benzer bir iç yapıya sahiptir. Akuamarinlerin sertlik derecesi 7,5-8 arasındadır. Elmaslar ve safirler, akuamarinleri çizebilir. Mücevherlerinizi ayrı ayrı sakladığınız takdirde hiçbir sorun kalmayacaktır. Taşın yıllar içinde cilalanması gerekebilir. Yine de akuamarinler oldukça dayanıklıdır ve mavi rengiyle gerçekten de özel bir taştır.

3. Zümrüt

elmasa alternatif doğal taşlar

Muhteşem yeşil tonuyla zümrüt, takı koleksiyonlarına güzellik katacak klasik bir seçimdir. Ayrıca hayalinizdeki yüzüğe uyacak şekilde kolayca özelleştirilebilecek çeşitli şekilleri de bulunur. Akuamarinler gibi zümrütler de Mohs sertlik ölçeğine göre yaklaşık 7,5 değerindedir, bu nedenle giyilirken veya saklanırken biraz daha fazla dikkat ve özen gerektirirler. Eğer sevdiğinize iyi bir zümrüt yüzük almak istiyorsanız taşların rengin orta tonlarda ve son derecede şeffaf olması gerekir.

4. Morganit

pırlanta alternatifi

Ultra lüks pembe pırlantaya neredeyse tıpatıp benzeyen morganit, şu sıralar pırlanta alternatifi modaya uygun bir seçenek. Açık renk olduğu için çok yönlüdür ve kullanımı kolaydır. Morganit akuamarin ile aynı ailedendir ve dolayısıyla bu ikisi oldukça benzerdir. Sertliği 7,5’dir. Günlük kullanım için uygundur ancak yine de pırlantadan daha hassas olduğu için dikkat edilmesi gerekir.

5. Yakut

pırlanta alternatifi

Yakutlar mükemmel bir pırlanta alternatifidir çünkü hem klasik hem de cesurdur. Bu taşlar aşkın değerli taşlarıdır ve koyu pembeden kırmızıya kadar çeşitli tonları bulunur, beyaz ve sarı metallerle eşleştirildiğinde güzel bir kontrast oluştururlar. Yakutlar aynı zamanda dayanıklıdır ve günlük kullanıma uygundur. Ancak ne yazık ki, diğer seçenekler kadar ucuz değiller.

6. Safir

pırlanta alternatifi

Safirler farklı tonları bulunan bir başka zarif ve klasik seçenektir. Bu değerli taş, pırlantaya alternatif en sert taşlardan biridir ve günlük kullanım için idealdir. Safir satın alırken mutlaka taşın ışıldama miktarına bakmak isteyeceksiniz. Öte yandan safirlere ısıl işlem uygulanabilir. Herhangi bir kimyasal veya madde eklenmeden yapılan saf ısıl işlem, birçok safirin rengini ve berraklığını artırabilir.

7. Ametist

pırlanta alternatifi

Ametistin koyu menekşe tonu, bu taşı gelin adayları için mükemmel bir seçenek haline getiriyor. Bir pırlantadan çok daha ucuzdur, uygun bir fiyata büyük bir ametist alabilirsiniz. Rengi ne kadar güzel olsa da ametistler diğer renkli değerli taşlar kadar güçlü değildir. Mohs ölçeğindeki sertlik değeri 7’dir, bu yüzden günlük kullanım için pek de uygun olmayabilir. Ancak taşlarla ilgilenmeyi severler için ametistler iyi bir seçenek olabilir.

8. Opal

pırlanta alternatifi

Tarzı daha vintage olanlar için opaller mükemmel bir seçenek olacaktır. Bu güzel süt beyazı taşların ilginç bir yanardöner özelliği var. Ancak opal, piyasadaki en güçlü taşlardan biri değil ve günlük kullanım için tercih ederken iki kere düşünmek gerekir. Opaller yumuşak ve gözeneklidir. Uzun süreli aşınma nedeniyle kırılma ve çiziklerle karşılaşabilirsiniz ve taş zamanla renk değiştirebilir. Ayrıca ani sıcaklık değişikliklerine veya doğrudan güneş ışığında geçirilen uzun sürelere de iyi tepki vermeyebilirler.

9. Beyaz Topaz

pırlanta alternatifi

Topaz, sarı ve turuncudan mavi ve yeşile kadar çeşitli tonlarda bulunan değerli bir taştır. Son zamanlarda beyaz topazlar pırlanta alternatifi arayanların giderek daha fazla tercih ettiği değerli taş haline geldi. Çıplak gözle bakıldığında doğal pırlantaya çok benziyor. Tek dezavantajı sertlik değerinin Mohs ölçeğinde 8 olması olabilir. Giyilirken ve saklanırken dikkat edilmesi gerekir.

Editör: Saliha Kara