Erzincan’ın en yakın, hatta bir bisikletle gidebileceğiniz en kalabalık ve en geniş bir alana sahip mesire alanı Ekşisu tesisleridir. Bögert maden suyu ve Horhor ile Ülkemizin en güzel ve en nadide şifa kaynaklarından biridir. Yurt çapında hizmet veren maden suyu şişeleme ve dağıtım tesisleri vardır  

Her yıl yeni bir açılış töreniyle modern ve geniş alana kavuşmaktadır. Her piknik bölümüne kameriyeleri ve yanlarındaki barbeküleriyle daha da modern hale gelmiştir. Her şey çok güzel ve layık-ı veçhile yapılmakta, teşekkür ederiz, lakin garip bir şekilde köşeye itilmiş bir Horhor ılıcamız vardır. Aslında çok eski zamanlardan beri bu bölgeyi mesire haline getiren maden suyu ve şifa kaynağı Horhor ılıcası göledidir. Horhor ismiyle de kendi reklamını yapmaktadır.  

Bu mesire alana her yıl yeni bir yenilik eklenerek daha cazibeli hale geliyor da neden bu Horhor ılıcasına bir yardım eli uzatan olmuyor. Erzincan halkı olarak akıp giden bu cevhere bakıp iç geçirmekteyiz. Ne olur bir açılış töreni de bu garip için yapınız. Bir taraftan piknik yaparken bir taraftan da sağlıklı ve eğlenceli olarak bu şifa kaynağında yüzmenin sefasını yaşayalım.

Bir pazar günü yine piknik alanındaki horhor ılıcasına gitmiştim. Bir adamla oğlu bu gölette yüzmenin keyfini yaşıyorlardı. Bir taraftan da babası oluğun kenarlarına biriken kırmızı şifalı tortuları avuçlatıp başına ve vücuduna sıvazlıyordu. Onları izlerken dikkatimi çekti, Oluğundan kütür kütür suyu akarken, berisinde artezyeni alttan gümbür gümbür su köpürtüyordu. Öğlen sıcağı olmasına rağmen başka kimse yoktu. Bir türlü anlamıyorum neden bu şifa kaynağı istifade edilmeden boşa akıp gidiyor.

          Yaşanmış canlı şahitleri vardır. Düzenli seanslarla girilmesi halinde ilerlemiş hemoroit, mantar, pişik, romatizma hastalıkları ve kıkırdak dokunun oluşumu gibi şifaları vardır. Ama üzerinde oluşan kükürt ve diğer mineral tortuları pis olarak görülmektedir. Kıymetini bilmesek de, yine o bütün zemin tabanından kaynayarak geçmişten geleceğe doğru köpüler atarak, ışıl, ışıl yine hizmet etmektedir. Keşke bizde kıymetini bir bile bilsek.

Her nedense Horhor ılıcası da köhne bir halde beklemektedir. Daha evvel belediyemiz etrafına tahtadan duvar ve üç bölümlükte soyunma kabini yapmıştı. Ancak sahipsizlikten kabinlerin kapıları kırık ve v.c. haline gelmiştir.

          Başka ılıcalar gibi tabanı ve etrafı mermer kaplama yapılabilir. Ortadan ikiye bölünmek, etrafı yüksek duvarlarla çevrilerek, üzeri açık, kadın ve erkeklere ait büyük birer yüzme havuzu haline getirilip, kabin ve dinlenme bantları konulabilir. Jetonlu giriş kapısı uygulamasıyla hem belediyemize katkı sağlayacak hem de insanların istifadesine sunulacaktır. İl ve il dışından gelen insanlar için, düzenli seans uygulamaları, konaklama tesisleri yapılabilir. Ayrıca mesire alanı ile kaplıca arasında eğlenceli bir raylı sistem getirilebilir.

          Huzurlu şehrin huzurlu insanları bu şen şakrak mesire alanında daha çok huzurlu olacaklardır. Yetkililerin gayretlerinin ve projelerinin ardından güzel ve coşkulu bir açılış törenlerinin müjdesini bekliyoruz.