Gökyüzü, belirli dönemlerde büyüleyici doğa olaylarına sahne oluyor. Meteor yağmurları, Güneş tutulması veya kuyruklu yıldız geçişleri gezegenimizin dört bir yanındaki sayısız insan tarafından ilgiyle takip ediliyor. Ne var ki gökyüzündeki bu büyüleyici olaylara tanık olmak pek kolay değil. Çünkü bizlerin gözlemleyebileceği türden doğa olayları, son derece nadir olarak gerçekleşiyor. Ancak bilim insanlarına göre 2024, gökyüzü ve uzay meraklıları için unutulmaz bir sene olacak. Çünkü 2024’te gözlemlenebilecek çok sayıda gökyüzü olayı meydana gelecek. İşte kuyruklu yıldız geçişinden meteor yağmuruna, 2024 yılında kaçırmamanız gereken muhteşem gökyüzü olayları.

1. Jüpiter ile Ay’ın buluşması – 18 Ocak

2024 yılının 18 Ocak günü, unutulmaz bir gökyüzü olayına sahne olacak. Güneş sistemindeki en büyük gezegen olan Jüpiter ile gezegenimizin uydusu Ay yan yana gelecek ve gökyüzü meraklıları için paha biçilmez bir manzara ortaya çıkacak. Ancak yeni yıldaki bu ilk önemli gökyüzü olayını kaçırırsanız endişe etmeyin. Çünkü Jüpiter ve Ay, 14 Şubat, 13 Mart ve 10 Nisan tarihlerinde bir kez daha buluşacak! Tüm bu tarihlerde Ay’ın farklı evreleri ile kendini gösterecek olması, her seferinde benzersiz bir gökyüzü olayına tanıklık etmemizi sağlayacak.

2. 12P/Pons-Brooks kuyruklu yıldızının geçişi – 12 Nisan

2024 yılında gerçekleşecek önemli gökyüzü olayları arasında 12P/Pons-Brook isimli kuyruklu yıldızın geçişi de var. Boynuzu andıran yapılara sahip olması sebebiyle “şeytan” olarak da isimlendirilen bu kuyruklu yıldız 12 Nisan günü çıplak gözle görülebilecek. Ancak Everest Dağı’ndan üç kat daha büyük olan ve keşfedildiği tarihte bilim insanlarını hayrete düşüren yıldız, 21 Nisan 2024’te Güneş’e en yakın konumda olacak. Bu nedenle Dünya’dan da daha net bir şekilde görülebilecek. Buz, toz ve gaz karışımından oluşan bu devasa kuyruklu yıldızın geçit töreni, 2024’ün merakla beklenen gökyüzü olayları arasında yer alıyor.

3. Eta Aquarids meteor yağmuru – 4 Mayıs

gökyüzü olayları

Meteor yağmurlarının gökyüzünde inanılmaz bir manzara oluşturduğuna şüphe yok. İşte 4 Mayıs’ta gözlenebilecek Eta Aquarids meteor yağmuru da bir kez daha gökyüzü meraklılarına unutulmaz bir deneyim yaşatacak. Ancak hatırlatmakta fayda var; bilim insanları, bu büyüleyici doğa olayını daha net bir şekilde gözlemleyebilmek için ışık kirliliğinden uzak bir yere gidilmesi gerektiğini dile getiriyor.

4. Perseid meteor yağmuru – 12,13 Ağustos

Perseid meteor yağmuru, gökyüzü meraklılarının yakından bildiği doğa olayları arasında yer alıyor. Her yıl temmuz ayında başlayan bu gökyüzü şöleni ağustos ayının ortalarına doğru zirve noktasına ulaşıyor. 2024 yılında Perseid meteor yağmurunun meydana getireceği manzaranın büyüsüne kapılmak isteyenler, 12-13 Ağustos günlerinde gökyüzüne bakmalı.

5. C/2023 A3 kuyruklu yıldızının geçişi – 12 Ekim

gökyüzü olayları

2023’ün şubat ayında keşfedilen ve C/2023 A3 veya Tsuchinshan-ATLAS olarak isimlendirilen gök cisminin yörüngesi, yapılan hesaplara göre tam 80.000 yıl sonra onu Dünya’ya ve Güneş’e yaklaştırıyor. İşte bu sebeple kuyruklu yıldızı dürbünle veya çıplak gözle görmek mümkün olacak. Eylül ayından itibaren gezegenimize yaklaşmaya başlayacak olan Tsuchinshan-ATLAS, yörüngesinden ayrılmazsa 12 Ekim tarihinde en net haliyle görülebilecek.

6. Satürn ile Ay’ın buluşması – 17 Eylül

gökyüzü olayları

2024 yılındaki bir diğer önemli buluşma ise 17 Eylül’de gerçekleşecek. Satürn ile Ay ilk kez bu tarihte hizalanacak. Çıplak gözle de takip edilebilecek olan bu buluşma, 14 ve 15 Ekim tarihlerinin yanı sıra 11 Kasım ve 8 Aralık’ta da tekrarlanacak. Ne var ki bu hizalanma, iki gök cismini bildiğimiz anlamda yan yana getirmeyecek. Yine de doğru zamanda ve doğru açıda gökyüzüne bakmasını bilenler, Ay’ın gümüşi rengi ile Satürn’ün belirgin sarısını birbirine karışmış halde bulabilir.

7. Güneş tutulması – 2 Ekim

gökyüzü olayları

2 Ekim 2024 günü bazı gökyüzü gözlemcileri eşsiz bir ateş çemberine tanık olacak ve unutulmaz bir manzaranın tadını çıkaracak. Ne var ki 2 Ekim 2024 tarihli Güneş tutulması sadece Batı Yarım Küre’deki belirli noktalardan gözlenebilecek.

2024'ün en iyi saç düzleştirici modelleri önerisi 2024'ün en iyi saç düzleştirici modelleri önerisi

8. Venüs ile Ay’ın buluşması – 4 Aralık

gökyüzü olayları

2024’ün son günleri yaklaştığında, gökyüzü bir kez daha unutmaz bir doğa olayına sahne olacak. 4 Aralık’ta hava karardıktan hemen sonra gökyüzünü inceleyenler, Güneş’ten sonraki en parlak iki gök cisminin hizalandığına şahitlik edecek. Bilim insanlarına göre bu heyecan verici buluşma, basit teleskoplar veya dürbünler yardımıyla çok daha net bir şekilde görülebilecek.

Editör: Saliha Kara