Bazı problemlere yol açan düz tabanlı ayaklara sahip kişilerin ayakkabı seçerken dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmakta.

Normalde ayak tabanında bulunan kavisin olmaması ve ayağın tabanının dümdüz bir şekle sahip olması sıklıkla görülen bir durum. Ayak şekli olarak düz taban olarak adlandırılan bu ayak tipinde çeşitli evreler bulunmakta. Hem yürürken hem de ayakkabı seçerken konforu etkileyen bu durumda ayakkabı seçimi büyük önem taşıyor. Uzmanlar genellikle düz tabanlı ayaklara sahip kişilere ortopedik ayakkabıları tercih etmesini öneriyor.

Düz taban, ayak tabanında bulunan kavisin bulunmadığı ayaklarda görülen bir durumdur. Yaygın görülen bu ayak probleminde çeşitli evreler bulunmaktadır. Bu yüzden ayak yapısını  ve yürüyüş konforunu etkilememesi için ayakkabı seçimlerine dikkat etmek gerekmektedir. Düz taban ayakkabı seçiminde ilk olarak ayak tabanını destekleyen yastıkların olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Ortopedik olarak bilinen bu ayakkabılar ayağın düz kısmında kavis oluşturarak rahat yürüme imkanı sunacaktır. 

Düz taban için ayakkabı önerisi problemin minimum seviyede hissedilmesi için son derece gereklidir. Doğuştan ya da ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek bir rahatsızlık olan düz taban problemi bireylerin günlük yaşamlarında birtakım sorunlara sebep olabilmektedir. Özellikle işi sürekli ayakta olan bireylerde bu sorunlar daha çok ortaya çıkmaktadır. Düz taban düzelir mi sorusu bu kapsamda merak edilmektedir. Düz tabanlık derecesine göre erken yaşlarda kontrol edilebilir bir rahatsızlıktır. Bu kontroller ise doğru ayakkabı seçimi başta olmak üzere düzenli tedavilerle en aza indirgenebilir. 

7 adımda pürüzsüz ve dümdüz bir cilde sahip olmak gerçekten mümkün 7 adımda pürüzsüz ve dümdüz bir cilde sahip olmak gerçekten mümkün

Düz taban ayaklar için ayakkabı modelleri ayağı en iyi şekilde muhafaza ederek bireylerin sağlıklı kalmalarına imkan sunmaktadır. Bu kapsamda uzmanların önerilerine göre ayakkabı tercihleri yapılması gerekmektedir. Düz taban ayakkabı seçimlerinde hafif topuklu olması kullanıcılar için avantaj sağlayan bir durumdur. Özellikle kadınlar 5 cm kadar topuklu ayakkabı giyebilirler. Bu şekilde ayak tabanında kavis oluşacaktır. Düz taban spor ayakkabı ya da erkek düz taban ayakkabı seçerken ise ayakkabı içerisinde düz tabanı destekleyen, kavis oluşturan kalıplar tercih edilmelidir. 

Düz taban için ortopedik ayakkabı ise burun ve yan kısımları geniş olanların tercih edilmesi önerilmektedir. Özellikle ayakkabı seçiminde esnek malzemeli olan ayakkabıların seçilmesi düz tabanlı ayaklar için konfor sağlayacaktır. Çocuklarda ise düz taban ayakkabı seçimi için ayak bileğini ve ayağı sıkmayan modeller ilk tercih olmalıdır. Ayrıca çocukların kullanımı için ayak tabanının kaymaz tabanlı modellerden seçilmesi de çocuklar için önemli bir özelliktir. Sert tabanlı ayakkabılar, ayak gelişimini olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır. Düz taban deri ayakkabı modelleri de bu soruna sahip bireylerin tercih edebileceği bir çeşittir. Kaliteli, esnek ve hava alabilir yapıya sahip deri malzeme ayak sağlığı için sıkça kullanılmaktadır. 

Düz Tabanların Uzak Durması Gereken Ayakkabılar Nelerdir?

Normal ayak yapısına sahip bireylerin ayak tabanında bir kavis bulunmaktadır. Bu kavise ayak kemeri adı verilir. Düz taban nedir sorusuna cevap niteliğinde olan bu durum ayakta duruşlarda kişilere problem yaratabilmektedir. Bu durumunu ortadan kaldırmak ve en aza indirmek için ayakkabı seçimlerine önem verilmelidir. Düz olup yanlış ayakkabı tercihleri kişilerin ayak yapısı başta olmak üzere çeşitli ağrılara da sebep olmaktadır. Bu yüzden kişilerin tercih etmemesi gereken ayakkabıları iyi bilmesi gerekmektedir. Düz taban ayaklar için ayakkabı modelleri içerisinde babetler önerilmez. Çünkü babet ayakkabının tabanı düzdür ve düz taban ayakta rahatsızlık hissi oluşturur. 

Düz taban kadın ayakkabı modellerinde parmak kısmı dar stiletto tarzı ayakkabılardan uzak durulması gerekmektedir. aynı şekilde dolgu topuk ayakkabılarda düz tabana sahip bireylerin tercih etmemesi gereken ayakkabı modellerinin başında gelmektedir. Çünkü ayak tabanının desteklenmediği bu tarz ayakkabı modelleri ağrılara ve acılara sebep olabilecektir. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabı modelleri de düz taban için olumsuzluklara sebep olabilecek bir modeldir. Düz taban topuklu ayakkabı için 5 cm yüksekliği ideal bir boyuttur. Daha yüksek topuklu ayakkabılar ayak tabanını zorlayacaktır. Çocuklar ise sert tabanlı ve ucu sivri ayakkabı modellerinden uzak tutulmalıdır. Çünkü bu tarz ayakkabılar çocukların ayak kaslarının ve bağlarının gelişimini olumsuz etkilemektedir. 

Tüm bu uzman görüşlerini dikkate alarak hassasiyetle davranmanız daha konforlu bir yaşam sürmeniz için önemli bir adım olacak.

Editör: Merve Kiraz