Kalabalık ortamlarda, sohbet esnalarında, zamansız herhangi bir yerde gelen hapşırık bazen sizi zora sokar ve tutabilirsiniz. Ancak hapşırığı tutmanın zararlarını öğrenince bir daha tutmayacaksınız.

Hapşırığı tutmanın zararları neler?

Kulak zarı yırtılabilir

Hapşırmadan önce solunum sisteminde oluşan yüksek basıncı tuttuğunuz zaman kulaklarınıza bir miktar hava gider. Bu basınçlı hava da kulaklarınızın her birinde orta kulağa ve kulak zarına bağlanan östaki borusu adı verilen bir tüpe girer. Uzmanlar, basıncın kulak zarının yırtılmasına ve işitme kaybına yol açabileceğini belirtiyor. Kulak zarı yırtılması durumunda çoğu zaman tedavi gerekmese de bazen ameliyat gerektirebilir.

Orta kulak enfeksiyonuna sebep olabilir

Hapşırmak aslında burunda olmaması gereken şeyleri de temizler. Hapşırığı tutup olmaması gereken şeyleri ve havayı burun kanallarından kulaklarınıza geri yönlendirilmesi, bakteri veya enfekte mukus orta kulağınıza taşıyarak enfeksiyona neden olabilir.

Göz, burun veya kulak zarında kan damarları hasar görebilir

Bu durum nadir de olsa hapşırığı tutmak bazen gözlerdeki, burundaki veya kulak zarındaki kan damarlarına zarar verebilir. Hapşırığın içeride tutulmasından kaynaklanan artan basınç, burun kanallarındaki kan damarlarının sıkışmasına ve patlamasına neden olabilir.

Beyin ödemine sebep olabilir

Hapşırığı tutmanın en korkunç zararlarından biri beyin ödemine neden olması durumu. Hapşırırken nefes tutulup ağız kapatılırsa, basınç beyne sıçrayabilir. Bu durumda damarlardan gelen oksijen beyne ulaştığı sırada beyin ödemleri oluşabilir.

Boğaz hasarı oluşabilir

Kalbin ve beynin dostu: Faydası saymakla bitmeyen yeşil çay mucizesi Kalbin ve beynin dostu: Faydası saymakla bitmeyen yeşil çay mucizesi

Bazı vakalarda hapşırmanın tutulması sonucu boğaz yırtılması olduğu doktorlar tarafından belirtiliyor.

Hapşırığı tutmak kalp krizine neden olur mu?

Hapşırmak veya hapşırığı tutmak kalp durmasına sebep olmaz. Sadece kalp atış hızını etkileyebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu