Sıkça uçak seyahati yapanlar bilir ki her uçağın penceresi yuvarlak. Peki ama neden yuvarlak? Kare veya dikdörtgen olmasının sakıncası ne? Sizler için araştırdık…

Tarihe bakıldığında erken ticari jet tasarımı olan Havilland Comet'in  yuvarlak değil de kare pencereler kullanıldığı görülüyor. Ancak beş yıl sonra trajik kazalar maydana geliyor. Bu kazaların neden meydana geldiği araştırıldığında ise insanları şaşkına çeviren bir yanıtla karşılaşılıyor.rüyada uçak görmek rüyada uçmak_1280x853

1954'teki üçüncü yani son kazadan sonra yapılan araştırmalarda kazaların kare pencerelerin çatlaması nedeniyle meydana geldiği anlaşıldı.

Kare pencerelerin, yüksek irtifa uçuşuyla birlikte artan kabin basıncı nedeniyle çatladığı görüldü. Bu nedenler kare tasarım pencerelerin kullanımı derhal durduruldu.

Yuvarlak pencereler, basıncı pencere boyunca daha eşit bir şekilde dağıtarak, köşelerde oluşabilecek çatlakları veya diğer yapısal sorunları önlüyor. Bu nedenle yuvarlak pencereler tercih değil aslında bir ihtiyaç.

 

GAMEON PUBG: BATTLEGROUNDS Turnuvası başlıyor GAMEON PUBG: BATTLEGROUNDS Turnuvası başlıyor

Editör: Sena ERDOĞAN